My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

WALNUT CHEESECAKE

Bahan Base
200gm walnut di cincang kasar
3 Tbsp tepung gandum
3 Tbsp gula perang
50gm cornflakes di kisar halus
125gm mentega cair

Adunan Cheese
500gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula perang
60gm tepung jagung
1 tsp esen vanila
200ml sirap maple/golden sirap
150ml UHT whipping cream
3 biji telur di pukul ringan
100gm walnut di cincang halus

Hiasan
250gm chocolate whipping cream - di pukul hingga bertanduk
2 Tbsp serbuk koko
Walnut di panggang sekejap

Cara-cara
1.  Satukan bahan base, gaul bersama mentega cair hingga rata.  Tekan padat ke dasar loyang 9" (loose base tin).  Bakar selama 15 minit pada suhu 160C sehingga walnut keperangan.  Biarkan sejuk.

2.  Pukul cream cheese, gula dan esen vanila sehingga licin.  Masukkan tepung jagung, golden sirap dan whipping cream, pukul rata kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit biar bergaul rata.  Akhir sekali masukkan walnut dan gaul hingga rata.

3.  Tuang ke atas adunan base tadi dan bakar secara double boiler pada suhu 160C selama 1 jam atau sehingga bahagian tengahnya mengeras bila di sentuh.  Biarkan cheesecake menyejuk di dalam oven selama 1 jam dengan pintu oven di biarkan sedikit terbuka.  Kemudian keluarkan dan simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.

4.  Keluarkan cheesecake dari loyang, sapu whipping cream yang telah dipukul ke seluruh kek dan tabur dengan serbuk koko.  Hias walnut di atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...