200gm walnut di cincang kasar
3 Tbsp tepung gandum
3 Tbsp gula perang
50gm cornflakes di kisar halus
125gm mentega cair
Adunan Cheese
500gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula perang
60gm tepung jagung
1 tsp esen vanila
200ml sirap maple/golden sirap
150ml UHT whipping cream
3 biji telur di pukul ringan
100gm walnut di cincang halus
Hiasan
250gm chocolate whipping cream - di pukul hingga bertanduk
2 Tbsp serbuk koko
Walnut di panggang sekejap
Cara-cara
1. Satukan bahan base, gaul bersama mentega cair hingga rata. Tekan padat ke dasar loyang 9" (loose base tin). Bakar selama 15 minit pada suhu 160C sehingga walnut keperangan. Biarkan sejuk.
2. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila sehingga licin. Masukkan tepung jagung, golden sirap dan whipping cream, pukul rata kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit biar bergaul rata. Akhir sekali masukkan walnut dan gaul hingga rata.
3. Tuang ke atas adunan base tadi dan bakar secara double boiler pada suhu 160C selama 1 jam atau sehingga bahagian tengahnya mengeras bila di sentuh. Biarkan cheesecake menyejuk di dalam oven selama 1 jam dengan pintu oven di biarkan sedikit terbuka. Kemudian keluarkan dan simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.
4. Keluarkan cheesecake dari loyang, sapu whipping cream yang telah dipukul ke seluruh kek dan tabur dengan serbuk koko. Hias walnut di atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan