My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

BISKUT RAYA

BISKUT NESTUM

Bahan-bahan
130gm mentega
20gm shortening
50gm gula kaster
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
140gm tepung rose
20gm tepung jagung
50gm nestum di kisar halus

Hiasan :  Kuning telur dan nestum

Cara-cara :
1.  Panaskan oven pada suhu 150C.
2.  Pukul bahan A hingga berkrim.  Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
3.  Canai dan terap dengan acuan.  Sapu dengan kuning telur dan tabur nestum diatasnya.
4.  Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.  Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit.
5.  Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Sumbangan : di SINI ......tq





BISKUT  TART NENAS BAR

Bahan-bahan
220gm mentega
50gm gm gula icing
40gm susu tepung
300gm tepung rose/superfine
20gm tepung kastard
1 biji telur B
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna kuning
Jem nenas secukupnya digentel bulat

Hiasan : Kuning telur + sedikit pewarna kuning

Cara-cara :
1. Krimkan mentega dan gula, masukkan telur dan esen vanilla. Masukkan pewarna dan pukul hingga sebati.
2. Masukkan semua tepung yang diayak dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Ambil doh sebesar ibu jari, masukkan inti nenas ditengahnya. Tekan kedalam acuan berbentuk bar. Simpan didalam peti sejuk beku selama 15minit. Keluarkan dari acuan dan sapu dengan kuning telur.
4. Bakar didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150c selama 25-30 minit. 


saya suka sgt sumbangan dari SINI...kuih pun sedapppppp




BISKUT SNOW ALMOND
Bahan A
260gm mentega
150gm gula kaster
1 tsp esen vanila
50gm serbuk badam

Bahan B
300gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm susu tepung
40gm tepung jagung

Hiasan :  Coklat masakan dan breadcrumb putih

Cara-cara
1.  Pukul bahan A hingga berkrim.  Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh. 
2.  Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3.  Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
4.  Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb/

dari SINI .... bila leh pandai cm dioarg...




BISKUT NESTUM COFFEE NUT


Bahan A
200gm mentega
20gm shortening
70gm gula icing
60gm peanut butter
2 sudu kecil coffee emulco

Bahan B
230gm tepung rose
40gm tepung jagung
60gm nestum di kisar halus

Hiasan :  Chocolate masakan cair dan Chocolate Rice

Cara-cara :
1.  Krimkan bahan A, masukkan bahan B dan uli menjadi doh.
2.  Canai dan terap dengan acuan disukai.  Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris.
3.  Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit.
4.  Biarkan biskut sejuk baru dipaip dengan chocolate masakan dan ditabur dengan chocolate rice.


SINI lagiiiiiiiiiiiiii............memang besssst...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...