My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

KEK COKLAT PANDAN KUKUS

Bahan-bahan:
500 cc putih telur
60 cc susu sejat
225 gm gula kastor
300 gm tepung gandum
150 gm mentega cair atau minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil minyak mentega (butter oil)
1 sudu kecil ovelette
Sedikit pewarna coklat
1 sudu kecil emulco coklat
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 sudu kecil pes pandan

Cara Menyediakan:
1. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula sedikit demi sedikit diikuti susu, vanila, ovelette, tepung dan garam. Pukul berterusan hingga naik dan pekat.
2. Tuangkan minyak mentega lalu hentikan mesin pengadun untuk dikacau.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian; satu bahagian dicampurkan pewarna hijau dan pes pandan, manakala satu lagi dengan campuran pewarna coklat serta emulco coklat.
4. Panaskan kukusan. Sediakan acuan segi empat berukuran 28 cm, tuangkan adunan hijau berselang-seli dengan coklat. Kukus selama 30 hingga 35 minit hingga masak.



KEK CERI BADAM
Bahan-bahan:
1 cawan serbuk biskut krim kraker
85 gm tepung naik sendiri
90 gm mentega
90 gm gula kastor
3 biji telur
2 sudu besar susu cair
30 gm ceri hiris halus
35 gm badam tumbuk kasar
1 sudu kecil rata serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
Hiasan: hirisan badam, ceri dan jem

Cara Menyediakan:
1. Satukan gula, tepung naik sendiri, tepung biskut, mentega, esen vanila, serbuk penaik dan telur. Pukul hingga berkrim.
2. Masukkan susu cair, ceri dan badam gaul rata. Isikan dalam acuan berlapik kertas minyak serta bersapu mentega. Bakar dalam ketuhar yang sederhana panasnya hingga masak.
3. Apabila masak sejukkan, potong dua dan sapu mentega, tabur badam serta ceri.
4. Lapiskan dengan sekeping lagi kek, sapu jem dan tabur badam hiris serta ceri.

dipetik dari SAJI ONLINE....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...