My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

KEK LAPIS DEWI

Bahan-bahan:
625 gm mentega (2 1/2 ketul)
175 gm tepung red rose atau superfine
350 gm gula halus
20 biji kuning telur
5 biji putih telur
1 sudu kecil cream of tartar

Bahan Lapis:

Buah-buahan campuran

Cara Menyediakan:
1. Sediakan tiga bekas yang berasingan. Satu bekas diputar mentega sehingga kembang, bahagikan mentega kepada dua bahagian.
2. Satu bekas diputar kuning telur dan 300 gm gula halus sehingga kembang.
3. Manakala satu bekas lagi diputar putih telur, 50 gm gula halus dan cream of tartar sehingga gebu memutih.
4. Setelah ketiga-tiganya siap diputar, masukkan separuh adunan kuning telur ke dalam satu bahagian mentega, kacau dengan senduk kayu sehingga sebati (cepat dan seketika sahaja).
5. Kemudian masukkan separuh bahagian adunan putih telur, kacau perlahan dan masukkan sebahagian tepung yang telah diayak.
6. Masukkan baki mentega, kacau seketika.
7. Masukkan pula baki adunan kuning telur, kacau seketika.
8. Akhir sekali masukkan baki putih telur, kacau sebati.
9. Sendukkan sedikit adunan, leserkan pada acuan empat segi.
10. Bakar pada api atas bawah sehingga masak, leserkan sesenduk adunan lagi, kali ini bakar pada api atas sahaja selama tiga minit.
11. Ulangi sehingga lima kali proses melapis.
12. Masuk lapisan keenam, setelah dileserkan adunan, tabur buah-buahan campuran. Bakar pada api atas sahaja.
13. Lakukan proses yang sama sehingga habis, tetapi untuk setiap lapisan, jangan lupa taburkan buah-buahan campuran.
14. Untuk lapisan paling atas, bakar pada api atas dan bawah sehingga kekuningan.

dipetik dari SAJI ONLINE....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...