My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

CLASSIC BAKED CHEESECAKE

Bahan Base
180gm tepung gandum
60gm gula perang
1/2 tsp parutan kulit lemon
80gm mentega - di lembutkan
1 biji telur

Adunan Cheesecake
Bahan A
2 tbsp jus lemon (campur dgn 300ml UHT whipping cream, biar selama 10 minit) - di jadikan krim masam
atau 300ml yogurt
600gm cream cheese - lembutkan pada suhu bilik
100gm mentega di lembutkan
1/2 tsp esen vanila
70gm gula kaster
2 tsp parutan kulit lemon
30gm tepung jagung
1 biji telur
2 kuning telur

Bahan B
60gm gula kaster
2 putih telur

Loyang :  Loose base tin 9"

Cara-cara :
1.  Base :  Panaskan oven pada suhu 180C.  Gris loyang dengan sedikit minyak masak/majerin.  Satukan semua bahan base dan jadikan seperti serbuk roti.  Masukkan telur dan gaul hingga sebati.  Masukkan ke dalam loyang dan ratakan.  Cucuk dengan garpu dan bakar selama 20 - 25 minit.  Ketepikan.

2.  Adunan Cheese :  Tukar suhu oven kepada 150C.  Satukan cream cheese, mentega, esen vanila dan gula.  Pukul hingga berkrim dan licin.  Masukkan parutan kulit lemon, tepung jagung dan telur.  Pukul sekejap hingga bergaul rata.  Masukkan krim masam, gaul dan ketepikan.

3.  Dalam mangkuk lain, pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk.  Masukkan ke dalam bahan A dan kaup balik hingga rata.  Tuang ke atas dasar kek.

4.  Bakar secara steam bath selama 2 jam.  Tutup api dan biarkan kek menyejuk di dalam oven.  Keluarkan dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.

5.  Hias mengikut suka.  Potong menggunakan pisau tajam yang di celup dengan air panas, lap dan potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...