My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

ChILLED PEACH CHEESE CAKE

Bahan Base
250gm digestive biskut
100gm mentega cair

Adunan Krim Keju
250gm krim keju
90gm gula kastor
1 tin buah peach (asingkan sirap dan buahnya) 120gm peach di potong dadu
100ml sirap peach
1 1/2 sudu besar gelatin halal (brand Nur)
50ml air
1 sudu besar jus lemon
200ml anchor whip cream

Loyang 8" (Loose Base Tin)

Cara-cara :
1.  Base :  Kisar biskut hingga halus, masukkan mentega cair, gaul rata kemudian tekan padat ke dasar loyang.  Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
2.  Masukkan air ke dalam bekas, taburkan gelatin biarkan selama 2 minit hingga gelatin kembang.  Kemudian panaskan gelatin secara double boil hingga gelatin larut.  Angkat dan masukkan sirap buah peach, kacau rata.  Ketepikan.
3.  Pukul whip cream hingga kental, masukkan jus lemon.  Ketepikan.
4.  Pukul krim cheese dan gula hingga rata.  Masukkan gelatin, putar hingga rata dan tidak berketul. Masukkan whip cream, kaup balikkan hingga sebati.
5.  Atur buah peach yang di dadu ke atas base, kemudian tuangkan krim cheese, ratakan.  Sebagai hiasan atur hirisan buah peach di atasnya.  Simpan selama 4 jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
6.  Keluarkan dari peti sejuk, tuang lapisan jeli ke atasnya (jika suka) dan biarkan hingga jeli beku.

Lapisan Jeli
2 sudu besar Jeli segera
2 sudu besar gula
250ml air

Masukkan air, jeli segera dan gula, kacau rata dan didihkan.  Biarkan suam sedikit baru di tuang ke atas cheese cake.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...