My Tag - KkzackShoppeSweet

Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..

Pengikut

KEK PISANG FROSTING KEJU


Bahan Kek:
400 gm pisang emas atau berangan
300 gm gula kastor
4 biji telur gred B
10 gm (1/2 sudu besar) pemantap kek
500 gm tepung gandum
3 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
250 ml susu segar
200 ml minyak

Cara Menyediakan:
1. Satukan pisang yang sudah dilecek dengan gula dan kacau hingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
3. Masukkan pemantap kek dan pukul selama lima atau enam minit atau sehingga kembang.
4. Rendahkan kelajuan mesin, masukkan tepung berselang-seli dengan susu. Akhir sekali tuangkan minyak dan kaup balik hingga rata.
5. Bakar dalam acuan 18x18x6 cm dalam pada suhu 200 darjah Celsius selama 35 minit atau sehingga masak.

Bahan Frosting Keju Berpisang:
340 gm krim keju
1/4 cawan pisang emas atau berangan yang dilecek
1 cawan gula aising
Sedikit parutan kulit lemon

Cara Menyediakan:
1. Pukul krim keju hingga lembut, masukkan pisang lecek, gula dan juga kulit lemon. Kacau sebati.
2. Sapukan di atas kek dan hias mengikut cita rasa sendiri.

dipetik dari SAJI ONLINE....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
PERLIS, Malaysia
who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...