BAHAN KEK:
Bahan A:
6 biji telur
120 gm gula kastor
30 gm ovellette
Bahan B:
120 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung
Bahan C:
50 ml minyak jagung
1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan bahan C.
4. Alaskan acuan 9 inci x 9 inci dengan kertas minyak.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180oC selama 35-45 minit. Sehingga masak dan sejukkan kemudian potong kepada tiga bahagian.
BAHAN ISIAN:
3 biji kuning telur
1 biji telur
50 gm gula kastor
250 gm keju mascarpone
250 gm krim putar
20 gm gelatin ditambah dua sudu besar air (rendam dan panaskan)
2 biji pisang (kisar halus)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putarkan kuning telur dan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan gelatin.
3. Masukkan krim putar dan keju mascarpone.
4. Akhir sekali masukkan pisang yang dikisar halus.
5. Potong kek kepada tiga bahagian.
6. Sapukan setiap lapisan dengan bahan isian dan letakkan pisang sebagai hiasan.
7. Sejukkan dalam peti sejuk.
dipetik dari SAJI ONLINE..tq
Alhamdulillah... Syukur segala-galanya... Engkau telah permudahkan Urusan ku... Sy baru memulakan bisnes online harap kawan-kawan disana menyokong sy. Jika ada kurang memuaskan sy terima seadanya. Sesiapa berminat mem'baking.Disini ada pelbagai Resepi..Di ambil plbgai blog yg sudi b'kongsi resepi Halalkan sy b'kongsi Disini yer.Utk resepi sy nth bila nak upload... xeti r nak sukat... resepi sy pakai hentam ja bahan2 xagak dah heeee.... xpe2 belajar dulu.. perlu pratik lagi niee :-)...
My Tag - KkzackShoppeSweet
Ooopsss satu lagi... kalo t'nampak entry b'tulis Cantik Berseri jgnlah meluat pulak yer... Sbb itu tagline sy ..bila si ibu cbuk memasak mesti mood xok.. mcm2 gy mimik mukakan.. nanti lauk pauk pun masam jer heeee... Kalo memasak sambil tenang & ikhlas,mood ceria.. apa yg kita masak walaupun simple pun jadi sedappp ..(bole percaye ke)... boleh kan kan!!... apa pun kerja secara ikhlas dbuat..hasilnya akan memuaskan..Bukan maksud nak puji diri Cantik yer... haa.. ketika masak sambil pakai lawa2 pun boleh..lauk pun jadi lawa kan... heeee... ok nanti sy siap kan satu persatu resepi n perlu cari lagi resepi yg sy tercari2..
Pengikut
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Mengenai Saya
- Cantik Berseri
- PERLIS, Malaysia
- who's actually wanna be a CHEF..haaaaaaa... (mimpi je la). me juz a simple women but...kdg2 tu melebey gak :-))) - sy suka shopping tpi beli murah2 janji nmpak brg yg beli bnyak heeeee... mn la nk beli mahal... - Partime jobs - Mengambil Tempahan Jahitan Manik & Sekarang baru nk belajar membuat kek.. - Terima Kasih Blog2 sudi kongsikan RESEPI di blog awak... Yg mn sedang menjalankan bisnes.. Semoga Rzeki bertambah.. - Baru nk Meng'update' blog... Pic tempahan Jait Manik semua hilang huuuhuuuhuu....(masa tu format komputer xbackup pun)...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan